Temppupajan logo

Opetustyötä Belgiassa

Joskus tämä taikaopetustyöni vie Suomen ulkopuolelle. Belgian taikurit (Belgian Magic Federation) piti historinsa ensimmäisen taikurikonferensiin 11.10.2015 ja he kutsuivaty minut luennoimaan taikatempuistani. Päivän aikana tarjolla oli kilpailuja, työpajoja ja yhtäaikaa kolmessa eri luentosalissa taikuriluentoja. Paikalla oli noin 300 belgialaista taikuria.

Esiintyjät ja luennoitsijat Belgiassa   Belgia 2

Dimensio 3/2015

Dimensio on Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry:n oma lehti on ilmestynyt kohta jo 80-vuoden ajan. 

Lehden numerossa 3/2015 MAOL Vantaa ry:n puheenjohtaja Timo Järvenpää on kirjoittanut jutun tekemästäni yhteistyöstä Vantaan. Espoon ja Helsingin MAOL-kerhojen kanssa. 

Dimensio 32015 s26p

 

Dimensio32015 s27p

Geometriaa ja fysiikkaa tanssien

Hämeenlinna Kaurialan lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Sakari Salosen yhden kurssin nimi on "Klassinen geometria ja fysiikka klassisessa baletissa". Fysiikan ja matematiikan kurssi joka huipentuu vierailuun kansallissbalettiin! Aina ei tarvitse mennä opetussuunnitelman tylsimmän kaavan mukaan. Valitettavasti Hämeen Sanomat eivät anna mahdollisuutta lukea tästä tehtyä lehtijuttua ilmaisjakeluna, joten joudumme tyytymään kuvaan lehden otsikosta.

Hämeen Sanomat 3.5.2017 

Älykkäitä Ihmisiä

Helsingin Sanomat julkaisivat 7.3.2015 uutisen jossa kerrotaan älykkyystutkimuksista joiden mukaan ihminen on älykkäämpi kuin koskaan. 

Saman artikkelin mukaan asia ei kuitenkan ole näin suoraviivainen:

”Suomalaisten varusmiesten testien perusteella näyttää siltä, että suomalaisten nuorten miesten numeerinen ja sanallinen älykkyys olisi heikentynyt hieman vuosien 1988 ja 2009 välillä. Sen sijaan kuviotesteillä mitattava yleinen älykkyys olisi parantunut.

Apulaisprofessori Jokela pohtii kehitykseen syitä. Onko esimerkiksi suomalaisten lasten ja nuorten elämäntavoissa, kulttuurissa tai opetuksessa jotain sellaista, joka on vaikuttanut numeeristen ja sanallisten taitojen laskuun. Yleinen älykkyyshän ei ole laskenut, vaan hieman jopa noussut.”

Linkki alkuperäiseen uutiseen löytyy tästä:  

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1425623976737?jako=4427aa61900898f9fdcc3f9b4174d8bd

Taskulaskimet kielletään!

Matematiikan ylioppilaskoe uudistuu keväällä 2016. Koe jaetaan kahteen osaan, ja ensimmäisessä osiossa ei saa käyttää laskinta. Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL on uudistuista ajanut ja nyt se toteutuu. Uudistuksen vaikutuksia on mahdotonta arvailla, mutta selvää on, että matematiikan opetuksessa tulee huomioida päässälaskutaito, kyky lukujen ja laskutoimitusten pyörittämiseen ilman apuvälineitä. Rutiininomainen lukujen käsittelytaito tulee tärkeäksi. Seuraavassa vaiheessa vaaditaan opettajilta mielikuvitusta miten tämä hukassa oleva taito löydetään ja miten oppilaat motivoidaan tekemään laskutoimituksia ilman laskinta. Matemaattisten taikatemppujen työpajoissa olisi tähän paljon hyviä apuvälineitä!

Linkki uutiseen:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/matematiikan-yo-koe-uudistuu-laskinkielto/2334458